torstai 21. maaliskuuta 2013

Kuinka hoidan kissaani leikkauksen jälkeen osa 2.

Kissat saavat eläinlääkäriltä tarvittavat antibiootti ja kipulääkepistokset jo leikkauksen aikana. Toiset antavat pitkäkestoisemmat lääkkeet pistoksena ja toiset lyhyempi kestoiset. Mikäli tyttökissalle on annettu lyhytkestoiset pistokset antaa lääkäri vielä kotona annettavia antibiootteja ja kipulääkeitä. Jokainen kissaa lääkinnyt tietää että ns. terveelle kissalle lääkkeen antaminen on hankalaa. Leikkauksen jälkeen annettavat lääkkeet on tarkoitettu estämään mahdolliset haavainfektiot.

Haava-alueella on lääkäristä lähdettyä haavasidos, jonka kuuluisi olla siinä muutaman päivän ajan. Jotkut lääkärit laittavat jo nukutuksessa muovikaulurin kissalle. Tarkoitus on estää haavan nuoleminen.

Todellisuus: 99% kissoista saa haavasidoksen irti seuraavan 24 tunnin kuluessa, joko täysin tai niin että se roikkuu vain yhden teipin varassa. Muovikaulurin osa saa irti vaikka ovat vielä heräämisvaiheessa :D . Kauluri on muutenkin vähän kyseenalainen juttu. Toisaalta se kyllä estää haavan nuolemisen, mikäli kestää kissan kaulassa. Mutta toisaalta se hankaloittaa melkoisesti kissan ruokailua. Haavan nuolemisesta en ole havainnut olleen haittaa. Yhtäkään haavainfektiota en ole havainnut. Ja haavaahan on siis syytä tarkastella päivittäin.

Jos nyt kuitenkin käy niin, että haava-alue alkaa punoittaa tai turvota tai kissa vaikuttaa kivuliaalta, on kissa syytä toimittaa viipymättä eläinlääkäriin tarkastukseen. Samoin jos kissan käyttäytymisessä tapahtuu jotain muuta kielteistä muutosta. Sterilointileikkaus on kissalle toki stressitilanne, joka saattaa laukaista myös jonkin muun piilevän sairauden. Toki tällaisen sairauden voi laukaista myös mikä tahansa muu stressaava tilanne.

Komplikaatiot ovat niin harvinaisia, että sen takia ei kannata jättää kissaa leikkaamatta. Leikkauksen jälkeinen hoito taas vastaa kipeän lapsen hoitamista. Ja eihän kukaan rakasta lastaan hoitamatta jätä. Kissakin on perheenjäsen.

1 kommentti: