torstai 3. toukokuuta 2012

Kissojen ulkoilu

Tuskin löytyy aihetta joka herättäisi yhtä paljon keskustelua kuin kissojen ulkoilu. Valjaissa vai vapaana? Kaulapanta vai ilman? Kannattaako kissaa päästää ulos ollenkaan? Mikä olisi parasta kissalle? Entä omistajalle?

Jokaisella kissan omistajalla on oma näkemyksensä tähän kysymykseen. Vapaana kulkeva kissa on altis jäämään auton alle tai joutumaan villieläimen saaliiksi. Jos kissalla pantaa ei ole, saattaa se päästä visiitille löytöeläinkotiin. Josta sitä ei aina edes osata kysyä, etenkin maalla saatetaan odotella kuukausia ennen kuun aletaan kyselemään kissan perään.

Jos kissalla olisi panta, joustinosalla varustettuna, sen omistaja olisi helpompi tavoittaa (jos pannassa on yhteystiedot mukana) Toisinaan pannan kanssa kotoa hävinnyt kissa löydetään ilman pantaa. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti huolehtia että pannassa ON joustinosuus, nimittäin jos kissa sattuu jäämään pannastaan kiinni jonnekkin.

Kissalle turvallisinta olisi pysytellä kotona sisällä tai lasitetulla/verkotetulla kuistilla/parvekkeella. Myös ulkotarha olisi kissalle mukava ja turvallinen paikka tarkastella ulkoelämää. Aktiivisemmalle omistajalle valjaissa ulkoiluttaminen on yksi ratkaisu. Tällöin kannattaa ajatella asiaa siltäkin kantilta, että kissa tulee varmasti haluamaan ulos jatkossakin. Silloin saattaa ääni koventua uloslähdön merkiksi ja ovenkarmit saa kyytiä kynsien avustuksella. Tätä saatetaan tehdä myös illalla/yöllä kun omistajasta olisi mukavinta nukkua yöuniaan. Kissa sen sijaan saattaa olla eri mieltä yön vietosta. Mieti siis tarkkaan mihin olet ryhtymässä valjas-rumbassa. Kissaa on vaikea opettaa pois jo oppimastaan tavasta.

Leikkaamattomasta vapaana ulkoilevaa kissaa tuskin tarvitsee mainita mitään? Jos ihmiset edes sen verran ajattelisi ettei päästäisi LEIKKAAMATONTA kissaa ulos?? Ei ole kovin vaikea arvata mitä siitä seuraa? Oli sitten uros tai naaras kissan omistaja. Vastuu on omistajalla. Urokset tappelevat keskenään naaraista ja jäävät helpommin autojen alle kun etsivät sukukypsiä naaraita hullun kiilto silmissään. Myös reviirin merkkailu nostattaa kissainhoa ihmisissä. Kollien ja naaraiden mouruamisesta puhumattakaan. Naaraskissan omistajat sitten saavat miettiä pentujen kohtaloa, etenkin jos emo päättää ne ulos synnyttää. Joka kevät/syksy saamme näitä ulos syntyneitä "villikko"-pentuja pyydystää ja kesytellä. Niin optimistinen en ole, että uskoisin meidän saavan edes puoliakaan kiinni. Loput jäävät ulos- kuolemaan. Oman onnensa nojassa ei kissa Suomen luonnossa pärjää.

Tässä miettimisen aiheita- ottakaa kantaa aiheeseen jos siltä tuntuu. Mielipiteitä saa esittää. Tämä on yhden ihmisen mielipide, minun joka nyt satun tänne Kattilan blogiin kirjoittelemaan aktiivisena. En tällä kirjoituksella siis kuvittele esittäväni koko Kattilan porukan mielipidettä. Kuten jo edellä mainitsin, mielipiteitään saa esittää.Kuvassa Ella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti