perjantai 18. toukokuuta 2012

Vanheneva kissa ja eläinlääkäri

Kun kissa ei ole enää nuori, on erittäin tärkeää käydä säännöllisesti eläinlääkärissä. Vaikka kissalla ei olisi mitään päälle päin näkyvää oiretta, vanhuuden sairaudet voivat iskeä salakavalasti. Tämän takia olisi syytä ottaa kissalta laajat verikokeet vaikkapa vuosittaisen rokotuksen yhteydessä. Perusverenkuvan lisäksi erityisen tärkeitä ovat munuaisarvot ja kilpirauhasarvot, jotka tulee pyytää lääkäriltä yleensä erikseen. Itse suosittelisin tätä vuosittaista veriarvojen tarkistusta viimeistään 7-vuotiaasta alkaen - siitä lähtee yleensä se vaihe kissan elämää, jolloin kissa on riskialttiimpi vanhuuden sairauksille, vaikka kissa voi hyvinkin elää yli kaksikymppiseksi.

Luonnossa ei kannata näyttää heikkouttaan. Kissa piilottaa oireensa tehokkaasti, ja siinä vaiheessa kun kissa alkaa näyttää oireitaan, voi olla jo liian myöhäistä.

Menetin edellisen kissani munuaisvian takia, kun kissa oli 11-vuotias. En kuvitellut sen olevan vielä vanha tuossa iässä, mutta väärässäpä olin. Munuaisvikaan olisi voitu puuttua lääkityksellä varhaisemmassa vaiheessa, mikäli olisin otattanut kissaltani vuosittain laajat verikokeet. Tästä viisastuneena nykyisen kissamme kanssa käymme vuosittain kokeissa. Nykyinen kissani on löytökissa, ja sen ikää ei voi tietää varmaksi millään. Oletukseni on, että se on kuitenkin jo kymmenen ikävuoden toisella puolella. Tällä hetkellä painimme kaliumin vajeen kanssa, jonka syy on todennäköisesti joko ihan vain vanheneminen tai nirso syöminen.

Kun kissa vanhenee, sille saattaa tulla vanhenemiseen liittyviä käytös-/tottumusmuutoksia ihan ilman mitään taustalla olevaa sairautta - ruokahalu voi vähetä, kissa saattaa pissata välillä väärään paikkaan, juominen voi vähentyä tai lisääntyä, aktiivisuus laskee (tai jopa nousee, näin voi käydä kilpirauhasen liikatoiminnassa), paino voi muuttua. Kaikki voi olla normaalia ikääntymistä, mutta siinä vaiheessa, kun kissa alkaa olla apaattinen ja huolestunut omistaja vie sen eläinlääkärille, saattaa olla liian myöhäistä laskea yksi plus yksi vähäpätöisiltä tuntuneista muutoksista. Tämän takia, käykää siellä eläinlääkärissä, ottakaa ne verikokeet säännöllisesti. Kustannukset ovat toissijainen asia, kun kyseessä on perheenjäsen. Munuaisvika ja kilpirauhasen liikatoiminta ovat vanhenevan kissan yleisimpiä sairauksia, ja niiden oireita voi olla hyvin vaikea havaita. Säännöllisten verikokeiden turvin voit nukkua yösi rauhassa.

Vähän vakavamielinen kirjoitus, mutta asia on tärkeä. Toivon kaikille hyvää kevättä ja kissaperheille monia iloisia vuosia terveen kissan kanssa!

1 kommentti:

  1. Minun kissallani oli kanssa munuaisvika johon se kuoli samalla tavalla ja ei siinä näkynyt mitään oireita tosin kuin muilla eläimillä näkyy aika hyvin jos ne ovat kipeitä. En ole alkanut ottaa verikokeita vuosittain mutta voin sanoa että nyt alan.

    VastaaPoista