perjantai 8. maaliskuuta 2013

Kissojen leikkauksen jälkeinen hoito osa 1

Toimin vielä jokin aikaa sitten edellisellä asuinpaikkakunnallani kissojen sijaiskotina. Yleensä minulla oli hoidossa yksi kissa kerrallaan. Jossain vaiheessa minulle alkoi tulla enenevässä määrin kissoja kastraation/steriloinnin jälkeiseen hoitoon. Kerron nyt omia kokemuksiani, miten tilanteessa kannattaa toimia.

Kissalle ei kannata tarjoilla ruokaa enää leikkausta edeltäväksi yöksi. Veden voi toki tarjota. Muita varsinaisia valmisteluja ennen eläinlääkärille menoa ei tarvita. Siihen että kissa tulee leikkaukseen vatsa tyhjänä on varsin hyvä syy. 

Kissa nukutetaan leikkauksen ajaksi. Herääminen alkaa kissasta riippuen 2-6 tunnissa. Jotkut eläinlääkärikeskukset eivät edes anna kissaa takaisin ennen kuin kissa on täysin hereillä. Mutta mikäli herääminen tapahtuu kotona, on syytä varustautua seuraavaan. Kissan voi antaa herätä kuljetuskopassa tai siirtää mukavaan vedottomaan ja lämpimään paikkaan peitteellä peiteltynä, jottei kissa kylmettyisi. Kun kissa alkaa heräillä se saattaa laskea tahattomasti allensa ja jopa kakata. Herätessään kissa toimii jotakuinkin kuin 3 promillen humalassa. Takajalat eivät meinaa pitää, kissa voi kaatuilla ja törmäillä seinään. Hyvin yleinen reaktio on oksentelu. Kissan arviointikyky myös heittää. Esim. kiipeily, hyppääminen ja tasapainoilu ei oikein onnistu, vaikkakin useimmat yrittävät kiivetä tuossa tilassa mahdolisimman korkealle. Näistä syistä johtuen, jottei tulisi ylettömästi vahinkoa, kissaa tulee vahtia tiukasti ja auttaa tarpeen mukaan. Jos mahdollista rajaa heräämistila yhteen huoneeseen, siivouksen ja vahtimisen helpottamiseksi. Tippuessaan korkealta kissa ei tuossa tilassa pysty kääntymään normaalisti jalat menosuuntaan asentoon ja voi näin ollen vahingoittaa itseään.

Ruokaa voi tarjoilla vasta sitten kun kissa on kunnolla herännyt. Ensimmäisistä heräämismerkeistä on kulunut silloin n. 4-8 tuntia. Kissa on yleensä täydessä toimintakunnossa seuraavana päivänä.

Jos jollakin on kysymyksiä tai kokemuksia oman kissan heräämisepisodista, niin laittakaa kommenttia.



2 kommenttia:

  1. Missä vaiheessa kauluri laitetaan kissalle? Heti leikkauksen jälkeen? Miten ruokailu yms. perustoiminnot pitäisi hoitaa kaulurin kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauluri laitetaan kissalle heti leikkuun jälkeen. Ruokintaa voi helpottaa pienemmillä (kaulurin sisään mahtuvilla) kupeilla, joita on hieman korotettu, etteivät ole täsin lattialla (esim pari päällekäin asetettua kuppia)

      Poista