tiistai 21. kesäkuuta 2011

Älä ota kesäkissaa!

“Meillekin kissanpentu, ne on niin suloisia!”

Tämäntapaisia pyyntöjä kuullaan joka kevät lukemattomissa perheissä. Monet vanhemmat ottavatkin pennun mökille lasten huviksi, varsinkin kun niitä on tarjolla ilmaiseksi vaikka kuinka paljon. Kaikki ovat tyytyväisiä - emokissan omistaja pääsee pennuista eroon, lapset saavat kissan ja kissanpentu saa kodin - vai saako?


Tosiasiassa kesäkissa on alun perinkin onneton olento, koska sen synkkä tulevaisuus tiedetään jo etukäteen. Kesän ajan pennusta on hupia ja ajanvietettä niin lapsille kuin aikuisillekin, mutta jo kesällä se saatetaan jättää päiväkausiksi yksin mökille. “Kyllähän kissa ruokansa pyydystää”, luulee moni ja jättää kissan naukumaan mökin oven taakse nälissään ja ikävissään.


Mökkikauden päätyttyä kesäkissaa odottaa vielä kovempi kohtalo. Kesäkissan omistaja kuvittelee, että syksyllä kissa on jo rutinoitunut ulkona eläjä, joka voidaan huoletta jättää mökille talveksi. Siellä se muka elättää itsensä metsän antimilla. Mutta kissa ei kuulu Suomen luontoon eikä se pärjää Suomen talvessa. Useimmat kesäkissat kuolevat talvella tuskallisesti kituen nälkään, kylmään ja sairauksiin. Ne harvat kesäkissat jotka säilyvät hengissä, saattavat maailmaan lisää kodittomia kissoja villiintymään ja nälkiintymään, ihmisten vihan kohteiksi.


Kesäkissan ottaminen ei ole todiste eläinrakkaudesta. Sen sijaan se opettaa sellaista suhtautumista, ettei eläimestä tarvitse huolehtia muuta kuin silloin kun itseä huvittaa. Se opettaa myös, että eläin on esine, jonka voi heittää syrjään, kun on kyllästynyt siihen. Näinkö me palkitsemme eläinten ystävyyden?


Kissa tarvitsee pysyvän kodin. Se voi elää 15-20 vuotta. Kaikki nämä vuodet siitä on huolehdittava joka päivä aivan kuten koirastakin. Kissan täytyy saada asua sisällä. Vuoden iässä se on leikattava, sille on annettava ravitsevaa ruokaa, se on rokotettava säännöllisesti ja jos se sairastuu, on maksettava eläinlääkärikäynnit. Koska kissa on lihansyöjä, sen kunnollinen ruokinta tulee vähintään yhtä kalliiksi kuin keskikokoisen koiran ruokinta.


Jos hiukankaan epäilet, että et voi antaa kissalle kotia monien talvien ajaksi tästä eteenpäin, älä ota kissa kesäksikään. Selvitä siksi etukäteen myös, onko perheessä allergiaa, joka estää kissan pitämisen kaupunkikodissa.


Jos olet jo erehtynyt ottamaan kesäkissan, valmistaudu viemään se syksyllä eläinlääkärille nukutettavaksi. Se on vähintä, mitä olet kissalle velkaa. Uuden kodin löytäminen kissalle syksyllä on lähes toivotonta, koska kissoja on tarjolla niin paljon. Kannattaa kuitenkin kysyä ensin esim. kissojen katastrofiyhdistykseltä, olisiko heillä mahdollista ottaa kissaa ensikotiin, kunnes he löytävät sille uuden kodin. Vastuuta kissan kohtalosta ei voi välttää sillä, että jättää sen heitteille ja uskottelee itselleen, että se tulee toimeen. Kotieläimen hylkääminen on lailla kielletty rikollinen teko.


Jos kuitenkin päätät pitää kissan, varaudu alussa sopeutumisvaikeuksiin ulkoelämän muuttuessa sisäkissan elämäksi. Kaupungissa kissan ei saa antaa kuljeskella omin päin ympäriinsä. Siten hankitaan vain kissanvihaajia ja saatetaan kissa alttiiksi monille vaaroille.(Kissakoti Kattila- Kesäkissa teksti uudelleen julkaistuna)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti