KISSA TIETOA
- Alle kymmenen viikon ikäistä kissanpentua ei saa erottaa emostaan. Mieluiten pennun pitäisi saada olla emon kanssa noin 12 viikon ikään asti.
- Kissa tulee sukukypsäksi 8-10 kuukauden ikäisenä. Sen merkkinä voi olla sisäsiistien tapojen unohtuminen. Tällöin kissa tulee viedä eläinlääkäriin leikattavaksi suvunjatkamisen estämiseksi. Leikkaus tehdään nukutuksessa eikä se vaikuta haitallisesti kissan luonteeseen. Se ei ole eläinrääkkäystä, vaan säästää kissan kiima-ajan ongelmilta. Leikattu kissa ei lähde kauas kotoa eivätkä naapurit saa valittamisen aihetta nurkkia likaavista ja mouruavista kissoista. Parasta tietenkin olisi, jos kissasi ei leikkauksenkaan jälkeen pääsisi valvomatta liikkumaan ulkosalla.
- Narttukissan ei tarvitse saada pentuja. Se ei niitä tarvitse mihinkään. Kissanpentuja ja varsinkin aikuisia kissoja on jatkuvasti tarjolla enemmän kuin hyviä koteja ja vastuuntuntoisia omistajia. Ethän sinäkään kai halua, että pois antamasi kissanpentu joutuu kesäkissaksi ja jää syksyllä hylättynä nääntymään talven armoille? Kissa ei kuulu Suomen luontoon eikä se pärjää suojatta ja ruuatta pakkasessa.
- Kissan kykyä selviytyä korkealta putoamisesta liioitellaan. Parvekkeen reunalta tai ikkunasta pudonneet, vakavasti loukkaantuneet kissat ovat varsinkin kesäisin yleisiä potilaita eläinlääkäreiden vastaanotoilla. Kissan turvallisuus varmistetaan kiinnittämällä verkko ikkunaan ja parvekkeen reunaan.
--------------------------------------------------------
Kesäkissa?
Tämäntapaisia pyyntöjä kuullaan joka kevät lukemattomissa perheissä. Monet vanhemmat ottavatkin pennun mökille lasten huviksi, varsinkin kun niitä on tarjolla ilmaiseksi vaikka kuinka paljon. Kaikki ovat tyytyväisiä - emokissan omistaja pääsee pennuista eroon, lapset saavat kissan ja kissanpentu saa kodin - vai saako?
Tosiasiassa kesäkissa on alun perinkin onneton olento, koska sen synkkä tulevaisuus tiedetään jo etukäteen. Kesän ajan pennusta on hupia ja ajanvietettä niin lapsille kuin aikuisillekin, mutta jo kesällä se saatetaan jättää päiväkausiksi yksin mökille. "Kyllähän kissa ruokansa pyydystää", luulee moni ja jättää kissan naukumaan mökin oven taakse nälissään ja ikävissään.
Mökkikauden päätyttyä kesäkissaa odottaa vielä kovempi kohtalo. Kesäkissan omistaja kuvittelee, että syksyllä kissa on jo rutinoitunut ulkona eläjä, joka voidaan huoletta jättää mökille talveksi. Siellä se muka elättää itsensä metsän antimilla.
Mutta kissa ei kuulu Suomen luontoon eikä se pärjää Suomen talvessa. Useimmat kesäkissat kuolevat talvella tuskallisesti kituen nälkään, kylmään ja sairauksiin. Ne harvat kesäkissat jotka säilyvät hengissä, saattavat maailmaan lisää kodittomia kissoja villiintymään ja nälkiintymään, ihmisten vihan kohteiksi.
Kesäkissan ottaminen ei ole todiste eläinrakkaudesta. Sen sijaan se opettaa sellaista suhtautumista, ettei eläimestä tarvitse huolehtia muuta kuin silloin kun itseä huvittaa. Se opettaa myös, että eläin on esine, jonka voi heittää syrjään, kun on kyllästynyt siihen. Näinkö me palkitsemme eläinten ystävyyden?
Kissa tarvitsee pysyvän kodin. Se voi elää 15-20 vuotta. Kaikki nämä vuodet siitä on huolehdittava joka päivä aivan kuten koirastakin. Kissan täytyy saada asua sisällä. Vuoden iässä se on leikattava, sille on annettava ravitsevaa ruokaa, se on rokotettava säännöllisesti ja jos se sairastuu, on maksettava eläinlääkärikäynnit. Koska kissa on lihansyöjä, sen kunnollinen ruokinta tulee vähintään yhtä kalliiksi kuin keskikokoisen koiran ruokinta.
Jos hiukankaan epäilet, että et voi antaa kissalle kotia monien talvien ajaksi tästä eteenpäin, älä ota kissa kesäksikään. Selvitä siksi etukäteen myös, onko perheessä allergiaa, joka estää kissan pitämisen kaupunkikodissa.
Jos olet jo erehtynyt ottamaan kesäkissan, valmistaudu viemään se syksyllä eläinlääkärille nukutettavaksi. Se on vähintä, mitä olet kissalle velkaa. Uuden kodin löytäminen kissalle syksyllä on lähes toivotonta, koska kissoja on tarjolla niin paljon. Kannattaa kuitenkin kysyä ensin esim. kissojen katastrofiyhdistykseltä, olisiko heillä mahdollista ottaa kissaa ensikotiin, kunnes he löytävät sille uuden kodin. Vastuuta kissan kohtalosta ei voi välttää sillä, että jättää sen heitteille ja uskottelee itselleen, että se tulee toimeen. Kotieläimen hylkääminen on lailla kielletty rikollinen teko.
Jos kuitenkin päätät pitää kissan, varaudu alussa sopeutumisvaikeuksiin ulkoelämän muuttuessa sisäkissan elämäksi. Kaupungissa kissan ei saa antaa kuljeskella omin päin ympäriinsä. Siten hankitaan vain kissanvihaajia ja saatetaan kissa alttiiksi monille vaaroille.
Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry
..............................
Sovinko minä kissanomistajaksi?
Ennen
kuin päätät hankkia kissan, harkitse tarkkaan, oletko valmis siihen
liittyvään vastuuseen. Kissa elää 15, jopa 20 vuotta. Jaksatko huolehtia
siitä joka päivä koko sen eliniän?
Vaikka saisit pennun ilmaiseksi, sen hoidosta aiheutuu kuluja. Kissan on saatava eläinlääkärin hoitoa tarvittaessa. Se on rokotettava ja leikattava, eikä se elä pelkällä maidolla tai ruuanjätteillä. Kissalla pitää myös olla hoitopaikka lomamatkojen aikana. Kissan pitäminen ei ole sen halvempaa kuin koirankaan, joten mieti tarkkaan oletko valmis sitoumukseen.
Vaikka saisit pennun ilmaiseksi, sen hoidosta aiheutuu kuluja. Kissan on saatava eläinlääkärin hoitoa tarvittaessa. Se on rokotettava ja leikattava, eikä se elä pelkällä maidolla tai ruuanjätteillä. Kissalla pitää myös olla hoitopaikka lomamatkojen aikana. Kissan pitäminen ei ole sen halvempaa kuin koirankaan, joten mieti tarkkaan oletko valmis sitoumukseen.
Kissat
ovat aina yksilöitä - toiset ovat rajuja ja toiset lempeitä, toiset
hellyydenkipeitä ja toiset itsenäisiä. Kestääkö kärsivällisyytesi nuoren
kissan joskus raisujakin leikkejä? Riittääkö huumorintajusi, jos joudut
kissan leikkihyökkäysten kohteeksi? Tällainenkin käytös on usein aivan normaalia. Se menee kyllä
aikanaan ohi eikä ole syy kissasta luopumiseen pitovaikeuksien vuoksi.
Kissa saattaa varsinkin nuorena leikkiä äänekkäästi, myös keskellä yötä.
Se saattaa olla kiusallista, mikäli olet herkkäuninen.
Kissa
viihtyy toisen kissan seurassa. Jos kissa on päivät yksin, olisi
parasta ottaa sille toinen kissa seuraksi. Sisarukset tulevat erityisen
hyvin toimeen keskenään (ja pennut yleensäkin) ja useimmiten aikuisetkin
kissat tottuvat hyvin toisiinsa. Kahdesta kissasta ei ole vaivaa kaksin
verroin, vaikka monet niin uskovatkin. Kissat hoitavat leikkimisen
paljolti keskenään, mutta jaksavat silti olla innoissaan, jos
isäntä/emäntä viitsii vielä illalla leikittää. Kissoilla on toisistaan
seuraa yksin ollessaan ja huomionkipeä käyttäytyminen yleensä vähenee.
Kahden kissan ottaminen yhtäaikaa ei vähennä kissojen kiintymistä
ihmiseen.
Tietenkin ruokinta- ja eläinlääkärikustannukset kasvavat kahden kissan myötä. Jokaisen omassa harkinnassa on, sopiiko omaan perheeseen yksi, kaksi vaiko useampi kissa.
Tietenkin ruokinta- ja eläinlääkärikustannukset kasvavat kahden kissan myötä. Jokaisen omassa harkinnassa on, sopiiko omaan perheeseen yksi, kaksi vaiko useampi kissa.
Muutenkin
kannattaa harkita ottaako pennun vai jo rauhallisemman aikuisen kissan.
Kodittomia aikuisia kissoja on Suomessa paljon ja niistä saa yleensä
kiitollisen perheenjäsenen. Toiset kissat ovat arkoja ja saattavat
pysytellä ihmisistä kauempana pitkäänkin, mutta kärsivällisyydellä voi
voittaa aremmankin kissan luottamuksen. Monet kodittomat kissat ovat
erityisen hellyydenkipeitä ja kerjäävät silittelyä ahkerasti.
Kannattaa siis miettiä etukäteen millainen kissa sinun perheeseesi sopii. Kodittomien kissojen hoitokodeista saattaa löytyä juuri etsimäsi kissa.
Kannattaa siis miettiä etukäteen millainen kissa sinun perheeseesi sopii. Kodittomien kissojen hoitokodeista saattaa löytyä juuri etsimäsi kissa.
Asuinpaikan
muutto ei ole syy kissasta luopumiseen, sillä perheenjäsenenä pidetty
kissa muuttaa ongelmitta omistajiensa mukana.
Kissan heitteillejättö on
aina rikos.
..............................................
Uuteen kotiin
Kivaa! Teille tulee kissa!
Perheessänne
voi olla jo yksi tai kaksi (miksei useampikin) ennestään, mutta
kerrataanpas kuitenkin muutamia perusasioita. Ne tuppaavat aina välillä
unohtumaan ja toisinaan jopa muuttumaan ihan uuteen uskoon, jos ei niitä
aina välillä palauteta mieliin. Ensinnä minimivaatimukset tavaroissa ja tarvikkeissa, joita tarvitset elääksesi mukavasti kissasi kanssa.Kuljetuslaatikko Hiekkalaatikko Kissanhiekkaa Leluja Vesi- ja ruokakipot Nukkumapaikka Kynsienteroituspuu Turkinhoitovälineet Kynsisakset Raapimapuu
........................................
Ruokinnasta
Pitäisikö kotikissa leikata?
Usein kuulee väitettävän, että naaraalla on oltava yhdet pennut ennen kuin se leikataan. Väittämä on väärä. Naaras ei niitä pentuja tarvitse.
Kissan leikkaus on siis yksinomaan hyvä asia, ja vastuuntuntoinen kissanomistaja huolehtii kissansa hyvinvoinnista myös leikkauttamalla sen. ...........................
Vapaus on kissalle vaarallista
...............................................
Kissa sairastaa
.............................
Luovutusehdot
Hoidan huostaani luovutettua kissaa hyvin. Otan yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissa sairastuu. Huolehdin siitä, että kissan rokotukset pysyvät voimassa ja madotan kissan säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Huolehdin myös kissan steriloinnista/kastraatiosta vuoden kuluessa, mikäli sitä ei ole tehty. Huolehdin siitä, ettei ottamani kissa pääse putoamaan ikkunoista tai pääse karkaamaan sitä kuljetettaessa. Ulkoilutan kissaa valvotusti. Mikäli ottamani kissa katoaa tai kuolee, ilmoitan siitä heti yhdistykselle. Samoin ilmoitan yhdistykselle viipymättä mahdolliset nimen, osoitteen ja puhelinnumeron muutokset. Mikäli joudun luopumaan kissasta, voin palauttaa sen yhdistykselle. Kissan hintaa ei kuitenkaan minulle palauteta, ellei kissan palautukselle ole perusteltua syytä (esim. allergia, lääkärintodistuksella.) Ja silloinkin hinta palautetaan vain kahden viikon ajan kissan luovutuksen jälkeen. Minulla ei ole oikeutta lopettaa eikä luovuttaa kissaa edelleen ilman yhdistyksen edustajan suostumusta. Hätätapauksessa eläinlääkäri voi lopettaa kissan ilman yhdistyksen edustajan suostumusta. Yhdistyksen edustajalla on oikeus käydä katsomassa huostaani luovutettua eläintä sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Mikäli tällöin todetaan, että kissaa ei hoideta ja kohdella asianmukaisesti, yhdistyksellä on oikeus ottaa kissa välittömästi takaisin. Vastuu kissan terveydestä ja eläinlääkärikuluista: Luonnosta talteen otetut kissat saattavat olla vammaisia tai piilevästi sairaita, vaikka ne on todettu eläinlääkärintarkastuksessa kliinisesti terveiksi. Yhdistys vastaa kissan eläinlääkärikuluista sairauden sattuessa kolmen viikon ajan luovutuksesta. Sen jälkeen syntyvistä kuluista vastaa kissan ottaja.
........................................
Kissan hankkiminen Kattilasta
"Kun olet varmistunut siitä, että haluat kissan, kykenet siitä huolehtimaan ja sovit kissanomistajaksi, olet oikein tervetullut talolle tutustumaan kissoihimme ja etsimään sopivaa kissakaveria itsellesi. Yleensä käytäntö menee niin, että löydettyäsi sopivan kissan tehdään varaussopimus, ja kissan voi tulla hakemaan varaussopimuksessa sovittuna aikana. Varausmaksu on 20 euroa, mutta se hyvitetään kissan hinnasta kissaa noudettaessa. Kissan luovuttamisen ajankohta voi Kattilan puolesta riippua esimerkiksi siitä, että se ei ole vielä ollut Kattilassa lain vaatimaa 15 vuorokautta etsimässä omaa omistajaansa, tai siitä, ettei kissaa ole vielä madotettu ja leikattu. Kannattaa ajoittaa kissan kotiin hakeminen sellaiseen aikaan, jolloin itse pystyt olemaan kotona ensipäivät katsomassa, että kotiutuminen sujuu hyvin. Kaikki kissat, sekä pennut että aikuiset, maksavat 100 euroa - varausmaksun jälkeen maksettavaa jää siis 80 euroa. Muistathan, että Kissakoti Kattilassa käy vain käteinen. Aikuiset kissat on leikattu ja loishäädetty, pennut loishäädetty. Pennun ottaja sitoutuu kirjallisesti leikkauttamaan kissan omakustanteisesti kissan tullessa sukukypsään ikään. Kissan hintaan sisältyy myös rokotus, mutta rokotukseen Kattilan yhteistyöeläinlääkärille uusi omistaja joutuu viemään kissan itse, kissan jonkun aikaa kotiuduttua. Saat mukaasi Kattilasta maksusitoumuksen, jolla Kattila sitoutuu maksamaan yhteistyöeläinlääkärillämme suoritetun ensimmäisen rokotuksen. Tällaiseen käytäntöön on siirrytty siksi, että rokotus laskee kissan vastustuskykyä joksikin aikaa, ja jokapäiväisestä pesusta ja siivoamisesta huolimatta Kattilan kaltaisessa suuressa kissatalossa on aina oma pöpökantansa. Olisi hyvä, mikäli ostat valmiiksi kantokopan, kun tulet noutamaan varaamaasi kissaa. Kantokoppaa tarvitaan kuitenkin jatkossakin, esimerkiksi kun viet kissaasi eläinlääkäriin. Suosittelemme mahdollisimman isoa kantokoppaa, sillä kissa viihtyy sellaisessa paremmin ja on helpompi saada suureen koppaan. Muistathan lukea myös luovutusehdot! Luovutusehdot allekirjoitetaan kissaa noudettaessa luovutussopimuksessa." | ||||||||||||||||||||||||||