Kissatietoa

 KISSA TIETOA


  • Alle kymmenen viikon ikäistä kissanpentua ei saa erottaa emostaan. Mieluiten pennun pitäisi saada olla emon kanssa noin 12 viikon ikään asti.

  • Kissa tulee sukukypsäksi 8-10 kuukauden ikäisenä. Sen merkkinä voi olla sisäsiistien tapojen unohtuminen. Tällöin kissa tulee viedä eläinlääkäriin leikattavaksi suvunjatkamisen estämiseksi. Leikkaus tehdään nukutuksessa eikä se vaikuta haitallisesti kissan luonteeseen. Se ei ole eläinrääkkäystä, vaan säästää kissan kiima-ajan ongelmilta. Leikattu kissa ei lähde kauas kotoa eivätkä naapurit saa valittamisen aihetta nurkkia likaavista ja mouruavista kissoista. Parasta tietenkin olisi, jos kissasi ei leikkauksenkaan jälkeen pääsisi valvomatta liikkumaan ulkosalla.

  • Narttukissan ei tarvitse saada pentuja. Se ei niitä tarvitse mihinkään. Kissanpentuja ja varsinkin aikuisia kissoja on jatkuvasti tarjolla enemmän kuin hyviä koteja ja vastuuntuntoisia omistajia. Ethän sinäkään kai halua, että pois antamasi kissanpentu joutuu kesäkissaksi ja jää syksyllä hylättynä nääntymään talven armoille? Kissa ei kuulu Suomen luontoon eikä se pärjää suojatta ja ruuatta pakkasessa.
  • Kissan kykyä selviytyä korkealta putoamisesta liioitellaan. Parvekkeen reunalta tai ikkunasta pudonneet, vakavasti loukkaantuneet kissat ovat varsinkin kesäisin yleisiä potilaita eläinlääkäreiden vastaanotoilla. Kissan turvallisuus varmistetaan kiinnittämällä verkko ikkunaan ja parvekkeen reunaan.
--------------------------------------------------------
Kesäkissa?

"Meillekin kissanpentu, ne on niin suloisia!"
Tämäntapaisia pyyntöjä kuullaan joka kevät lukemattomissa perheissä. Monet vanhemmat ottavatkin pennun mökille lasten huviksi, varsinkin kun niitä on tarjolla ilmaiseksi vaikka kuinka paljon. Kaikki ovat tyytyväisiä - emokissan omistaja pääsee pennuista eroon, lapset saavat kissan ja kissanpentu saa kodin - vai saako?


Tosiasiassa kesäkissa on alun perinkin onneton olento, koska sen synkkä tulevaisuus tiedetään jo etukäteen. Kesän ajan pennusta on hupia ja ajanvietettä niin lapsille kuin aikuisillekin, mutta jo kesällä se saatetaan jättää päiväkausiksi yksin mökille. "Kyllähän kissa ruokansa pyydystää", luulee moni ja jättää kissan naukumaan mökin oven taakse nälissään ja ikävissään.


Mökkikauden päätyttyä kesäkissaa odottaa vielä kovempi kohtalo. Kesäkissan omistaja kuvittelee, että syksyllä kissa on jo rutinoitunut ulkona eläjä, joka voidaan huoletta jättää mökille talveksi. Siellä se muka elättää itsensä metsän antimilla.


Mutta kissa ei kuulu Suomen luontoon eikä se pärjää Suomen talvessa. Useimmat kesäkissat kuolevat talvella tuskallisesti kituen nälkään, kylmään ja sairauksiin. Ne harvat kesäkissat jotka säilyvät hengissä, saattavat maailmaan lisää kodittomia kissoja villiintymään ja nälkiintymään, ihmisten vihan kohteiksi.


Kesäkissan ottaminen ei ole todiste eläinrakkaudesta. Sen sijaan se opettaa sellaista suhtautumista, ettei eläimestä tarvitse huolehtia muuta kuin silloin kun itseä huvittaa. Se opettaa myös, että eläin on esine, jonka voi heittää syrjään, kun on kyllästynyt siihen. Näinkö me palkitsemme eläinten ystävyyden?


Kissa tarvitsee pysyvän kodin. Se voi elää 15-20 vuotta. Kaikki nämä vuodet siitä on huolehdittava joka päivä aivan kuten koirastakin. Kissan täytyy saada asua sisällä. Vuoden iässä se on leikattava, sille on annettava ravitsevaa ruokaa, se on rokotettava säännöllisesti ja jos se sairastuu, on maksettava eläinlääkärikäynnit. Koska kissa on lihansyöjä, sen kunnollinen ruokinta tulee vähintään yhtä kalliiksi kuin keskikokoisen koiran ruokinta.


Jos hiukankaan epäilet, että et voi antaa kissalle kotia monien talvien ajaksi tästä eteenpäin, älä ota kissa kesäksikään. Selvitä siksi etukäteen myös, onko perheessä allergiaa, joka estää kissan pitämisen kaupunkikodissa.


Jos olet jo erehtynyt ottamaan kesäkissan, valmistaudu viemään se syksyllä eläinlääkärille nukutettavaksi. Se on vähintä, mitä olet kissalle velkaa. Uuden kodin löytäminen kissalle syksyllä on lähes toivotonta, koska kissoja on tarjolla niin paljon. Kannattaa kuitenkin kysyä ensin esim. kissojen katastrofiyhdistykseltä, olisiko heillä mahdollista ottaa kissaa ensikotiin, kunnes he löytävät sille uuden kodin. Vastuuta kissan kohtalosta ei voi välttää sillä, että jättää sen heitteille ja uskottelee itselleen, että se tulee toimeen. Kotieläimen hylkääminen on lailla kielletty rikollinen teko.


Jos kuitenkin päätät pitää kissan, varaudu alussa sopeutumisvaikeuksiin ulkoelämän muuttuessa sisäkissan elämäksi. Kaupungissa kissan ei saa antaa kuljeskella omin päin ympäriinsä. Siten hankitaan vain kissanvihaajia ja saatetaan kissa alttiiksi monille vaaroille.


Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry

..............................

Sovinko minä kissanomistajaksi?


Ennen kuin päätät hankkia kissan, harkitse tarkkaan, oletko valmis siihen liittyvään vastuuseen. Kissa elää 15, jopa 20 vuotta. Jaksatko huolehtia siitä joka päivä koko sen eliniän?

Vaikka saisit pennun ilmaiseksi, sen hoidosta aiheutuu kuluja. Kissan on saatava eläinlääkärin hoitoa tarvittaessa. Se on rokotettava ja leikattava, eikä se elä pelkällä maidolla tai ruuanjätteillä. Kissalla pitää myös olla hoitopaikka lomamatkojen aikana. Kissan pitäminen ei ole sen halvempaa kuin koirankaan, joten mieti tarkkaan oletko valmis sitoumukseen.
Kissat ovat aina yksilöitä - toiset ovat rajuja ja toiset lempeitä, toiset hellyydenkipeitä ja toiset itsenäisiä. Kestääkö kärsivällisyytesi nuoren kissan joskus raisujakin leikkejä? Riittääkö huumorintajusi, jos joudut kissan leikkihyökkäysten kohteeksi? Tällainenkin käytös on usein aivan normaalia. Se menee kyllä aikanaan ohi eikä ole syy kissasta luopumiseen pitovaikeuksien vuoksi. Kissa saattaa varsinkin nuorena leikkiä äänekkäästi, myös keskellä yötä. Se saattaa olla kiusallista, mikäli olet herkkäuninen.
Kissa viihtyy toisen kissan seurassa. Jos kissa on päivät yksin, olisi parasta ottaa sille toinen kissa seuraksi. Sisarukset tulevat erityisen hyvin toimeen keskenään (ja pennut yleensäkin) ja useimmiten aikuisetkin kissat tottuvat hyvin toisiinsa. Kahdesta kissasta ei ole vaivaa kaksin verroin, vaikka monet niin uskovatkin. Kissat hoitavat leikkimisen paljolti keskenään, mutta jaksavat silti olla innoissaan, jos isäntä/emäntä viitsii vielä illalla leikittää. Kissoilla on toisistaan seuraa yksin ollessaan ja huomionkipeä käyttäytyminen yleensä vähenee. Kahden kissan ottaminen yhtäaikaa ei vähennä kissojen kiintymistä ihmiseen.
Tietenkin ruokinta- ja eläinlääkärikustannukset kasvavat kahden kissan myötä. Jokaisen omassa harkinnassa on, sopiiko omaan perheeseen yksi, kaksi vaiko useampi kissa.
Muutenkin kannattaa harkita ottaako pennun vai jo rauhallisemman aikuisen kissan. Kodittomia aikuisia kissoja on Suomessa paljon ja niistä saa yleensä kiitollisen perheenjäsenen. Toiset kissat ovat arkoja ja saattavat pysytellä ihmisistä kauempana pitkäänkin, mutta kärsivällisyydellä voi voittaa aremmankin kissan luottamuksen. Monet kodittomat kissat ovat erityisen hellyydenkipeitä ja kerjäävät silittelyä ahkerasti.

Kannattaa siis miettiä etukäteen millainen kissa sinun perheeseesi sopii. Kodittomien kissojen hoitokodeista saattaa löytyä juuri etsimäsi kissa.
Asuinpaikan muutto ei ole syy kissasta luopumiseen, sillä perheenjäsenenä pidetty kissa muuttaa ongelmitta omistajiensa mukana.

Kissan heitteillejättö on aina rikos.
 ..............................................






Uuteen kotiin

<><><><><><><><>
Kivaa! Teille tulee kissa!
Perheessänne voi olla jo yksi tai kaksi (miksei useampikin) ennestään, mutta kerrataanpas kuitenkin muutamia perusasioita. Ne tuppaavat aina välillä unohtumaan ja toisinaan jopa muuttumaan ihan uuteen uskoon, jos ei niitä aina välillä palauteta mieliin. Ensinnä minimivaatimukset tavaroissa ja tarvikkeissa, joita tarvitset elääksesi mukavasti kissasi kanssa.

Kuljetuslaatikko
Hiekkalaatikko
Kissanhiekkaa
Leluja
Vesi- ja ruokakipot
Nukkumapaikka
Kynsienteroituspuu
Turkinhoitovälineet
Kynsisakset
Raapimapuu


  • Kuljetuslaatikoita on monenlaisia. Tavallisimmat on valmistettu muovista ja niissä on muovipinnoitetusta metallilangasta tehty ovi. Tällaisesta laatikosta kissa näkee ulos, mutta ei tunne oloaan turvattomaksi eikä myöskään pääse siitä karkaamaan. Laatikon pohjalle on hyvä laittaa sanomalehtiä, jos kissa voi pahoin autossa. Kissa voi myös joutua pissaamaan matkan aikana. Muovinen laatikko on helppo pestä ja tarvittaessa desinfioida. Tärkeintä on kuitenkin, että kuljetuslaatikko on turvallinen, varma ja riittävän ilmava kissan matkustaa.

  • Hiekkalaatikoksi käy melkein mikä tahansa matalareunainen laatikko. Lemmikkieläinliikkeissä on monenlaisia vaihtoehtoja katetuista yksinkertaisiin laatikoihin. Katetussa laatikossa on se hyvä puoli, että se ehkäisee haju- ja pölyhaittoja, eikä hiekka pääse leviämään reunoilta lattialle. Jos kissa vierastaa luukkua, sen voi aluksi ottaa pois, totuttaa kissa ensin laatikon käyttöön ja myöhemmin palauttaa luukku paikoilleen.

  • Pennun hiekkalaatikon täytyy olla matalareunainen, jotta se pääsee hyvin kiipeämään sinne. Hiekka seulotaan paakuista ja jätöksistä 2-3 kertaa päivässä edellyttäen, että kissasi vatsa on terve. Jos näin ei ole, huomaat pian, että on tarpeellista suorittaa hiekan seulonta aina, kun kissa käy vadilla. Hiekkaa ei tarvitse heittää pois kuin siinä ääritapauksessa, että se on tahriintunut niin pahoin, ettei sen käyttö ole enää mahdollista. Hiekka-astia on pestävä säännöllisesti, vähintään kerran viikossa.

  • Kissanhiekkoja on myynnissä monenlaisia, ja parhaiten niistä löytää itselleen ja kissalle mieleisen kokeilemalla ja kysymällä muiden kissanomistajien suosituksia. Paakkuuntuvassa hiekassa on se etu, että se pysyy laatikossa siistinä kun paakut on poistettu. Lisää hiekkaa astiaan säännöllisesti ja heitä vain pahoin tahriintunut hiekka kokonaan pois.

  • Aivan pienille pennuille on suositeltavaa käyttää puupellettiä. Pienet pennut nimittäin mieluusti "maistelevat" hiekkaa ja siitä saattaa seurata merkittäviäkin terveyshaittoja. Erityisesti ns. mikrohiekat ovat alle 10 -viikkoisille ja nuoremmille pennuille vaarallisia.


  • Leluja löytyy monenlaisia. Niitä voit hankkia lemmikkieläinliikkeistä ja tavarataloista. Monet näistä leluista ovat erittäin hyviä, mutta kissa ei välttämättä tarvitse kovinkaan kummoisia leluja. Monet kissat pitävät pöytätennispalloista, tyhjistä lankarullista, kynistä ja voipaperista rutistetuista palloista jopa enemmän kuin kaupan leluista. Kannattaa kokeilla, millaisista leluista sinun kissasi pitää. Lelut ovat erityisesti pennuille tärkeitä. Niiden avulla ne opettelevat saalistusta ja saavat muutenkin harjoitusta tulevaan elämäänsä.

  • Ruokakuppeja löytyy myös monenlaisia. Keraamiset kupit ovat hyviä. Ne pysyvät paremmin paikallaan, kuin halvemmat muovikipot. Kissan ruokakupit on hyvä pitää erillään ihmisten astioista. Pese ne aina huolellisesti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Jos annat kissallesi purkkiruokaa, lihaa tai muuta tuoreruokaa, sitä ei ole hyvä seisottaa huoneenlämmössä montaa tuntia, koska siinä alkaa pikimmiten kuhista kaikenlaisia menninkäisiä. Kuivaruokaa sen sijaan voi pitää esillä jatkuvasti, kunhan ruoka-astia pestään säännöllisesti.

  • Vesiastia, jota on pidettävä esillä kaikenaikaa, pitää pestä myös. Mieluimmin päivittäin, etenkin, jos vettä ei voida vaihtaa useampaan kertaan päivän aikana.

  • Nukkumapaikaksi kissoille löytyy monenlaisia valmispetejä ja kissalle voi toki tarjota myös mistä tahansa sopivasta materiaalista tehtyä vuodetta. Useimmiten käy kuitenkin niin, että kissa viis veisaa uudesta hienosta viritelmästäsi ja nukkuu jossakin aivan muualla. Useissa perheissä muualla = emännän/isännän sänky ja siinä tarkemmin tyyny. Toki aina voit kokeilla eri vaihtoehtoja, mutta useimmiten ne ovat kivoja vain sinun mielestäsi ja kissa hyppää piirongin päälle nukkumaan.

  • Turkinhoitovälineet, kampa ja harja eivät ole esim. lyhytkarvaiselle kissalle välttämättä joka päivä käytettäviä välineitä. Ne ovat kuitenkin hyvät välineet, kun kissasi "pudottaa" karvaa. Tällöin säännöllisesti harjattuna karvaa ei joudu läheskään yhtä paljon nuoltuna lemmikkisi suolistoon tekemään tukoksia, kuin kampaamattomana tai harjaamattomana. Harjaaminen ja kampaaminen ovat myös usein hyviä yhdessäolon muotoja ja oikein suoritettuina lisäävät lemmikkisi luottamusta. Useimmat eläimet nauttivat tämän tyyppisestä hoivasta kun sitä on sopivasti. Pitkäkarvat ja puolipitkäkarvakissat on harjattava säännöllisesti, pitkäkarvat päivittäin.

  • Kynsisakset eivät ole aivan välttämättömät välineet ja on paljon ihmisiä jotka eivät lyhennä lemmikkiensä kynsien kärkiä ollenkaan. Jos pentu opetetaan kynsien leikkuuseen, se on sille itsestäänselvyys aikuisenakin. Leikkaamalla terävät kynnenkärjet säästetään huonekaluja ja tapettia. Näyttelykissalle kynsien leikkaus on normaali toimenpide ja ei millään tavalla loukkaa eläimen luontaista käytöstä ja sen luonnonmukaisuutta.

  • Raapimapuu sitten onkin jo välttämättömyys ja sen avulla huonekalut ja seinät säilyvät ehjinä. Kissa teroittaa kyntensä eli se toisin sanoen poistaa kuolleen osan kynsistään raapimalla sopivaa materiaalia. Se ei ole häiriökäyttäytymistä, vaan kissan luontainen tapa pitää itsensä kunnossa.






........................................








Ruokinnasta

  • Kissan terveydenhoidon A ja O on aina ravinto. Kissa on lihansyöjä, joka tarvitsee elääkseen korkealuokkaisia ja -laatuisia proteiineja ja rasvaa sekä riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Se, mikä sopii ihmiselle tai koiralle, ei ole välttämättä ollenkaan hyväksi kissalle. Kissalle ei ole siis syytä antaa esim. perunaa tai hernekeittoa mittavassa määrin. Jos kissa vasten parempaa ymmärrystään niistä sattuisi pitämäänkin, niitä ei pidä käyttää sen ravintona.

  • Sama koskee kalaa. Kuinka monen kissan olet kuullut itse pyydystävän kalan? Etpä ensimmäisenkään. Mistä kummasta tuleekaan se uskomus, että kissan voi ruokkia pelkällä kalalla - eihän se luonnossakaan kalaa juuri saa. Kalaa ei siis saa antaa kissalle sen pääasiallisena ravintona ja kala-ateria tai kaksi viikossa on maksimi. Joki- ja järvikala on ehdottomasti kypsennettävä ennen tarjoilua, jos se on juuri ongittua, tuoretta ja pakastamatonta tavaraa.

  • Kissanpentu tarvitsee vähintään 4 pientä ateriaa päivässä. Vähitellen annosten lukua vähennetään ja samalla ruoan määrää lisätään. Puolivuotiaasta lähtien kissa tulee toimeen kahdella aterialla päivässä. Kissa tulee pennusta pitäen totuttaa syömään monenlaista ruokaa. Yksipuolista, heikkolaatuista ravintoa syövä kissa voi sairastua erilaisiin vakaviinkin sairauksiin.

  • Muista myös, että lihavuus on vaaraksi kissan terveydelle samoin kuin hallitsematon, nopea laihduttaminenkin.

  • Useimmat kissat pitävät purkkiruuista, mutta pelkän pehmeän purkkiruoan syöttäminen altistaa hammaskivelle ja siitä seuraaville ientulehduksille, joten kissan pitää saada myös kovaa purtavaa.

  • Kasvata kissalle kauran tai vehnän orasta, niin huonekasvisi säästyvät. Muista myös, että myrkylliset huonekasvit eivät kuulu kissanomistajan kotiin tai ainakaan kissan saataville.

  • Kissa on edelleen siis ennen kaikkea lihansyöjä. Lihan voit tarjota kissalle joko raakana tai vain kevyesti kypsennettynä. Sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset sopivat kissan ruokavalioon korkeintaan kerran viikossa. Sama koskee jo em. kalaa. Sydäntä (lihas) voit tarjota kissallesi sen sijaan useammin. Keuhkon ravintoarvo on hyvin lähellä nollaa, joten ei kerta kaikkiaan maksa vaivaa työstää epämiellyttävän oloista ja - näköistä keuhkokudosta.

  • Jos epäilet, että kissasi ravinto ei tyydytä sen vitamiinien tai kalkin tarvetta, voit varmistaa saatavuuden erilaisilla apteekeissa ja lemmikkieläinliikkeissä myytävillä valmisteilla. Turkin ja ihon kunnon ylläpitoon on myös saatavissa erilaisia valmisteita - tabletteina ja öljyinä. Näitä voit tarvittaessa käyttää.

  • Ihmisen ravinnoksi tarkoitetut kasvisperäiset öljyt yms. eivät kissaa juurikaan auta. Kuten sanottu, kissa on lihansyöjä ja siksi sulattaa heikosti kasvisperäistä ravintoa. Purkkiruoka ja liha sekä lemmikkieläinliikkeiden/eläinlääkärien myymät kuivaruoat ovat hyviä ravinnonlähteitä. Tavallisesta K-marketista saatava kuivaruoka sen sijaan on useimmiten laadultaan korkeintaan tyydyttävän tasoista, eikä ainakaan ainoana ravinnonlähteenä ole riittävä kissasi tarpeisiin.

  • Kissalle voit antaa kermaviiliä yms. hapanta maitovalmistetta. Maitoakin voit tarjota, jos kissasi vatsa sen kestää. Useat kissat ovat kuitenkin maito-allergisia joten, jos maito aiheuttaa ripulia, luovu sovinnolla.

  • Raikasta vettä on oltava tarjolla kaiken aikaa, vaikka kissasi ei näyttäisi sitä juovankaan.


  • Suuri osa kissan terveyteen liittyvistä ongelmista johtuu ravinnosta. Erilaiset allergiat, vatsavaivat, virtsakivet ja esim. sisäloiset ovat seurausta väärästä ravinnosta. Ravinto on siis kissalla terveyden A ja O. Hyvin hoidettu kissa on myös hyvin ja oikein ravittu kissa. Liikunnalla ja oikealla ravinnolla pidät kissasi vireänä ja terveenä ja lisäät sen elinpäiviä.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _






Pitäisikö kotikissa leikata?

Kissa tulee leikata aina.

  • Leikkaus voidaan tehdä naaraalle, kun se on tullut sukukypsäksi eli noin 7-8 kuukauden iässä - viimeistään ensimmäisen juoksun jälkeen. Uros voidaan leikata puolen vuoden ikäisenä.

  • Uroksen leikkaus on helppo ja vaivaton operaatio ja leikkauksen jälkeen poika tuskin edes tietää tulleensa kastroiduksi. Naaras saattaa olla leikkauksen jälkeen jonkin aikaa kipeä, mutta toipuu yleensä muutamassa päivässä. Leikkaus ei vaikuta kummankaan luonteeseen epäedullisesti. Jos kissasi on hyvä hiirikissa, se on sitä myös leikattuna.

  • Leikkauksen jälkeen kissasi lakkaa merkkaamasta reviiriään. Sen virtsa lakkaa haisemasta, eikä kissalla ole leikattuna myöskään tarvetta taistella reviiristään suvun jatkamisen vuoksi. Naaraan pahimmassa tapauksessa kuukausittain uusivat juoksut jäävät pois ja käytös tasaantuu nopeasti.

Usein kuulee väitettävän, että naaraalla on oltava yhdet pennut ennen kuin se leikataan. Väittämä on väärä. Naaras ei niitä pentuja tarvitse.

  • Olen kuullut myös väitettävän, että kissasta tulee leikkauksen jälkeen laiska. Laiskuus on useimmiten virikkeettömästä ympäristöstä johtuvaa. Kun ei ole kaveria tai mitään tekemistä, eläin passivoituu ja masentuu. Silloin se ihmisten silmissä vaikuttaa laiskalta. Se ei kuitenkaan johdu leikkauksesta, vaan aivan jostain muusta.

Kissan leikkaus on siis yksinomaan hyvä asia, ja vastuuntuntoinen kissanomistaja huolehtii kissansa hyvinvoinnista myös leikkauttamalla sen.





...........................


Vapaus on kissalle vaarallista


  • Kissan on saatava asua sisällä. Yöt sen pitää saada nukkua lämpimässä omalla petillään. Vapaana kulkeviin kissoihin suhtaudutaan nykyään yhä kielteisemmin. Nykyisen lainsäädännön mukaan kissa ei saa kuljeksia ulkona vapaana, ilman valvontaa. Kissa ei kuulu Suomen faunaan ja verottaa tehokkaasti pikkulintuja varsinkin näiden pesimäaikaan. Naapurisopu joutuu myös usein kovalle koetukselle, kun kissa istuu naapurin uuden auton konepellillä, kaivelee orvokkipenkkiä tai käyttää lasten hiekkalaatikkoa tarpeittensa tekemiseen. Vika ei ole kissassa, vaan sen ajattelemattomassa ja itsekkäässä omistajassa.

  • Vapaana kulkeva kissa on myös itse vaarassa kaiken aikaa. Se saattaa jäädä auton alle ja kitumaan tienvarteen tai se voi joutua kiusanteon kohteeksi.

  • Nykyaikaiset rakennukset eivät myöskään tarjoa kissalle suojapaikkoja säätä vastaan, joten kissan jättäminen esim. pakkaseen on eläinrääkkäystä. Yllättävän monet ihmiset kuvittelevat kissan pärjäävän säässä kuin säässä ja olosuhteissa kuin olosuhteissa ja hankkivan ruokansakin ihan itse. Nämä samat ihmiset puhuvat kissoistaan "perheenjäseninä". Kuka vastuullinen päästää perheenjäsenensä ulkosalle olosuhteisiin jossa mikä tahansa onnettomuus on mahdollinen ja jopa todennäköinen. Ei kai kukaan???....kiva kattoo, kun varis nokkii tienposkessa mun "perheenjäsentä"....HUHHUH!!!!

  • Kissoille voi rakentaa ulkotarhan jossa ne voivat oleskella ulkosalla turvallisesti. Voit myös ulkoiluttaa kissaasi valjaissa, kun totutat sen niihin vähitellen.

  • Aloita pitämällä valjaita ensin sisällä jonkin aikaa silloin, kun kissa tekee jotain itselleen mieluista, esim. leikkii tai syö. Kissan kanssa ulkoilu on aika erilaista kuin koiran kanssa. Kissa haluaa itse päättää, mitkä paikat ovat kiinnostavia ja jonkun mielestä ulkoilussa on mukavinta auringossa makailu nurmikon aurinkoisimmalla kohdalla. Kissan totuttaminen valjaisiin ja ulkoiluun vaatii siis omistajalta kärsivällisyyttä.


  • Kissalle kannattaa tatuoida tunnus korvaan, eläinlääkärin toimesta. Voit kysyä lähiseudun eläinsuojeluyhdistyksiltä, onko niillä omia tatuointirekistereitä tai voit keksiä numerosarjan itse. Korvassa näkyvä numero ei jätä kenellekään epäselväksi, että kyseessä on kotikissa ja saat kissasi helpommin takaisin, jos se eksyy kotoa.


  • Nykyisen metsästyslain ansiosta kissan lainsuoja on parantunut aikaisemmasta. Oman pihan ulkopuolella kulkevaa kotikissaa ei enää saa tappaa. Ainoastaan viilliintynyt kissa on edelleen vailla lain suojaa. Kotikissan tappaminen on rikos ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen. Entistäkin tärkeämpää on nyt siis merkitä kissa näkyvästi kaulapannalla ja tatuoinnilla, jos lainsäädännöstä piittaamatta ja kaikista vaaroista ja haitoista huolimatta päästät kissasi ulos.

  • Maaseudulla kissat ovat ulkoilleet aina vapaana. Sielläkin on syytä kuitenkin varmistaa, että kissan ulkoilu on mahdollisimman turvallista.

  • Leikkauta kissasi. Oli kissasi sitten narttu tai kolli, leikkaaminen kannattaa aina. Nartut eivät saa ei-toivottuja pentuja ja kollien tappeluhalu vähenee. Leikkaaminen ei vaikuta kissan luonteeseen eikä metsästystaitoihin.


  • Huolehdi kissasi rokotuksista 1-2 vuoden välein. Jos kaiken uhalla päästät kissasi vapaasti ulos, se on altis saamaan tauteja villeistä metsäneläimistä. Rokotus auttaa tässä asiassa. Myös sisäkissa on hyvä rokotuttaa, vaikkakaan sen sairastumisriski ei ole yhtä suuri, kuin ulkona liikkuvan lajitoverinsa.


  • Jos kissalla on panta, jossa on omistajan tiedot selvästi merkittyinä, se on helppo palauttaa omistajalle karkuteiltä. Pannan on ehdottomasti oltava osittain joustava, koska se voi takertua johonkin kiinni ja pahimmassa tapauksessa kissa kuristuu siihen.






...............................................


Kissa sairastaa


  • Hankittuasi kissanpennun se on viipymättä madotettava ja rokotettava. Rokottamaton sisäkissakin saattaa sairastua kissaruttoon. Rokotus uusitaan säännöllisesti eläinlääkärin ohjeiden mukaan.


  • Madot voivat haitata pahasti pennun kehitystä. Pentu saa suolinkaisia emostaan jo sikiövaiheessa, joten se on madotettava monta kertaa lyhyin väliajoin. Aikuinen kissa madotetaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos kissan ulosteessa näkyy riisin tapaisia vaaleita jyväsiä, sillä on lapamato, jonka häätämiseen tarvitaan omat lääkkeensä. Kannattaa madottaa kissa eri kerroilla eri valmistajien matolääkkeillä, koska ne yleensä tehoavat hieman eri matoihin. Näin varmistat kaikkien sisäloisten häädön paljon tehokkaammin kuin käyttämällä aina samaa valmistetta.


  • Itseään jatkuvasti rapsuttelevalla kissalla voi olla täitä tai muita ulkoloisia, jotka tarkkaan katsoen voi nähdäkin. Jos kissan korvissa näkyy mustaa likaa, sillä voi olla korvapunkkeja. Ne aiheuttavat ilkeää kutinaa. Loiset häädetään eläinlääkärin antamalla loispiikillä. Kissan sisä- ja ulkoloiset ovat hyvin yleisiä ja yleensä harmittomia kun ne hoidetaan huolellisesti pois.


  • Terveen kissan silmät eivät vuoda eivätkä rähmi. Jos tällaista ilmenee, kissa tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

  • Sairas kissa on vietävä eläinlääkäriin. Omin neuvoin annetut ihmisten lääkkeet saattavat koitua kissan kuolemaksi. Sairaan eläimen jättäminen hoidotta on eläinsuojelulain vastaista.
.............................






Luovutusehdot

Hoidan huostaani luovutettua kissaa hyvin. Otan yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissa sairastuu. Huolehdin siitä, että kissan rokotukset pysyvät voimassa ja madotan kissan säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Huolehdin myös kissan steriloinnista/kastraatiosta vuoden kuluessa, mikäli sitä ei ole tehty.


Huolehdin siitä, ettei ottamani kissa pääse putoamaan ikkunoista tai pääse karkaamaan sitä kuljetettaessa. Ulkoilutan kissaa valvotusti.


Mikäli ottamani kissa katoaa tai kuolee, ilmoitan siitä heti yhdistykselle. Samoin ilmoitan yhdistykselle viipymättä mahdolliset nimen, osoitteen ja puhelinnumeron muutokset.


Mikäli joudun luopumaan kissasta, voin palauttaa sen yhdistykselle. Kissan hintaa ei kuitenkaan minulle palauteta, ellei kissan palautukselle ole perusteltua syytä (esim. allergia, lääkärintodistuksella.) Ja silloinkin hinta palautetaan vain kahden viikon ajan kissan luovutuksen jälkeen.


Minulla ei ole oikeutta lopettaa eikä luovuttaa kissaa edelleen ilman yhdistyksen edustajan suostumusta. Hätätapauksessa eläinlääkäri voi lopettaa kissan ilman yhdistyksen edustajan suostumusta.


Yhdistyksen edustajalla on oikeus käydä katsomassa huostaani luovutettua eläintä sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Mikäli tällöin todetaan, että kissaa ei hoideta ja kohdella asianmukaisesti, yhdistyksellä on oikeus ottaa kissa välittömästi takaisin.


Vastuu kissan terveydestä ja eläinlääkärikuluista: Luonnosta talteen otetut kissat saattavat olla vammaisia tai piilevästi sairaita, vaikka ne on todettu eläinlääkärintarkastuksessa kliinisesti terveiksi. Yhdistys vastaa kissan eläinlääkärikuluista sairauden sattuessa kolmen viikon ajan luovutuksesta. Sen jälkeen syntyvistä kuluista vastaa kissan ottaja.


........................................

Kissan hankkiminen Kattilasta

"Kun olet varmistunut siitä, että haluat kissan, kykenet siitä huolehtimaan ja sovit kissanomistajaksi, olet oikein tervetullut talolle tutustumaan kissoihimme ja etsimään sopivaa kissakaveria itsellesi.

Yleensä käytäntö menee niin, että löydettyäsi sopivan kissan tehdään varaussopimus, ja kissan voi tulla hakemaan varaussopimuksessa sovittuna aikana. Varausmaksu on 20 euroa, mutta se hyvitetään kissan hinnasta kissaa noudettaessa. Kissan luovuttamisen ajankohta voi Kattilan puolesta riippua esimerkiksi siitä, että se ei ole vielä ollut Kattilassa lain vaatimaa 15 vuorokautta etsimässä omaa omistajaansa, tai siitä, ettei kissaa ole vielä madotettu ja leikattu. Kannattaa ajoittaa kissan kotiin hakeminen sellaiseen aikaan, jolloin itse pystyt olemaan kotona ensipäivät katsomassa, että kotiutuminen sujuu hyvin.

Kaikki kissat, sekä pennut että aikuiset, maksavat 100 euroa - varausmaksun jälkeen maksettavaa jää siis 80 euroa. Muistathan, että Kissakoti Kattilassa käy vain käteinen.

Aikuiset kissat on leikattu ja loishäädetty, pennut loishäädetty. Pennun ottaja sitoutuu kirjallisesti leikkauttamaan kissan omakustanteisesti kissan tullessa sukukypsään ikään. Kissan hintaan sisältyy myös rokotus, mutta rokotukseen Kattilan yhteistyöeläinlääkärille uusi omistaja joutuu viemään kissan itse, kissan jonkun aikaa kotiuduttua. Saat mukaasi Kattilasta maksusitoumuksen, jolla Kattila sitoutuu maksamaan yhteistyöeläinlääkärillämme suoritetun ensimmäisen rokotuksen. Tällaiseen käytäntöön on siirrytty siksi, että rokotus laskee kissan vastustuskykyä joksikin aikaa, ja jokapäiväisestä pesusta ja siivoamisesta huolimatta Kattilan kaltaisessa suuressa kissatalossa on aina oma pöpökantansa.

Olisi hyvä, mikäli ostat valmiiksi kantokopan, kun tulet noutamaan varaamaasi kissaa. Kantokoppaa tarvitaan kuitenkin jatkossakin, esimerkiksi kun viet kissaasi eläinlääkäriin. Suosittelemme mahdollisimman isoa kantokoppaa, sillä kissa viihtyy sellaisessa paremmin ja on helpompi saada suureen koppaan.

Muistathan lukea myös luovutusehdot! Luovutusehdot allekirjoitetaan
kissaa noudettaessa luovutussopimuksessa."